Bilgisayar Programcılığı Nedir? Üniversitede Bilgisayar Programcılığı Okunur Mu?

Bu konuya özel kendimden bahsederek yazıma başlamak istedim. Öncelikle bende Dokuz Eylül Bilgisayar Programcılığı öğrencisiyim. Ve gerek okul olsun gerek sektörel olsun onlarca bilgisayar programcılığı öğrencisi ve mezunuyla bir arada bulunmaktayım. Bunların yanında birçok okulun bilgisayar programcılığı bölümünü ve hocalarını da gerek kulaktan duyma gerek kendi gözlerimle gözlemleme imkanı buldum.

Şimdi konumuza geçecek olursak: “Bilgisayar Programcılığı Nedir?” aslında bu sorunun çok geniş çaplı bir cevabı vardır. Bilgisayar programcılığı öğrencileri okullarından mezun olduklarında birçok alanda deneyim kazanmış şekilde mezun olurlar. Ana noktası bilgisayar olduğu için teknolojinin olduğu her sektörde rahatlıkla iş bulma ve çalışma imkanına sahiptir.

İçindekiler

Bilgisayar Programcılığı Nedir?

 

Bilgisayar programcılığı her ne kadar üniversite sınavına girmiş öğrencilerin merak ettiği bir konu olsa da aslında iş bir bakıma farklıdır. Çünkü günümüzün iyi bilgisayar programcılarının bir kısmı çocukluk ya da gençlik zamanında bilgisayarla iç içe olmuş kişilerdir. Bu kişiler genelde çocuk yaşta bilgisayar kullanımı üzerinde uzmanlaşmış olurlar. Tabi ki böyle olduğu gibi bilgisayar programcılığı bölümlerine bilgisayar açmayı bilmeyen öğrencilerde gelmektedir. Bu durum bazı bölüm hocalarına göre onların bilgisayar programcısı olabilmesi için bir artı yön taşıyor. Bu tarz öğrencilerin temelleri bulunduğu okullarda atılacağı için gerekli azim ve çalışma ile diğer programcıların rahatlıkla önüne geçebilirler. Çocukluğun dışında meslek liselerinde bilişim teknolojileri bölümü okuyan gençler de bu avantaja sahip oluyorlar; hepsi olmasa da bazı okullardan mezun olan öğrenciler bu bölüme yeterli donanımla gelmiş oluyor. Çünkü bu öğrenciler 14-15 yaşında ilk kodlarını yazmış oluyor. Ayrıca lise ikinci üçüncü sınıfta okuyan bir öğrencinin gördüğü dersler bazı okullarda bilgisayar mühendisliği birinci ikinci sınıfındaki derslerle aynı oluyor. Durum böyleyken bu öğrenciler aynı yaşa geldiklerinde her türlü deneyimi fazla olan temeli sağlam programcı daha avantajlı oluyor.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir?

Bilgisayar programcılığı bölümü genellikle, bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği isteyen öğrencilerin puanları yetmediğinde alternatif olarak tercih ettiği bir bölümdür. Fakat durum her ne kadar böyle görünse de ben gerek kendi sınıfımda gerek dışarıdan bu bölüme makine mühendisliğini, matematik öğretmenliğini, fen bilgisi öğretmenliğini vs.. çeşitli mühendislik ve öğretmenlik bölümlerini yarıda bırakarak gelen çokça öğrenci olduğunu gördüm.

Bölüm bir önlisans bölümü olup ilk sınav puanıyla yani TYT ile tercih yapılmaktadır. 2 yıllık bir bölüm olmasına rağmen çoğu bölümde bulunmayan bitirme projesi ve staj deneyimi bu bölümde kazanılmaktadır. Ayrıca benim kanaatimce 2 yıllık bölümler içinde iş imkanı bulunan ve tercih yapılabilir en prestijli bölüm.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu bölüme çok yetkin kişiler geldiği gibi bilgisayar açmayı bilmeyen öğrencilerde gelebiliyor. Bu durum her ne kadar sizlerin arasında bilgisayar kullanmayı bilmeyen kişilerin, gözlerini korkutsa da iş aslında hiç o şekilde değil. Gerekli gayreti gösterirseniz rahatlıkla bu öğrencilerin seviyesine ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Okunur Mu?

“Dünyada şu andaki işlerin %90’ı bilişim teknolojileri (IT) yetenekleri gerektiriyor. Dijital dönüşüm tüm Avrupa ülkelerinde son on yılda 2 milyon yeni iş sahası yarattı. 2005’ten bu yana ülkeler arası veri aktarımı 45 kat arttı, yani alışveriş veri ile gerçekleşiyor. Bütün bu gelişmeler bize gösteriyor ki geleceğin meslekleri bilgisayar bilimleri üzerinde domine edilmektedir.” YÖK Geleceğin Meslek Çalışmaları üzerine yayınladığı bir makalede gelişen dünya düzenini ve bunun yanında değişen meslek dağılımını gözle görülür bir biçimde göz önüne vuruyor. Diyeceğim o ki ne iş yaparsanız yapın teknoloji ile iç içe illaki olacaksınız. Bu yüzden bilgisayar programcılığı, gerek sektörel bazda gerek tanışma imkanı bulduğum eğitimciler arasında bilgisayar mühendisliğinden kat ve kat daha değerli bir meslek. İşin tam olarak bu şekilde olduğunu göz önüne alırsak gönül rahatlığıyla okuyun derim. Bunların yanında çok rahatlıkla DGS yaparak 4 yıllık lisans bölümlerine de tamamlayabilirsiniz.

İşte tamamlayabileceğiniz o 4 yıllık bölümler:

  • Bilgisayar Bilimleri
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  • Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
  • Endüstri Mühendisliği
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • İstatistik
  • İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Bilgisayar Uzay Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Yönetim Bilişim Sistemleri

Bu konumuzun da burada sonuna geldik. Ayrıca “Bilgisayar Programcılığı Dersleri Nelerdir?” , “Bilgisayar Programcıları Ne Kadar Kazanır?” , “Bilgisayar Programcısı ve Bilgisayar Mühendisi Arasındaki Farklar” konularımıza da sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir