Bilgisayar Programcılığı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri Arasındaki Farklar Neler?

Bu konu üniversite sınavına girip de bilgisayar üzerine bir bölüm okumak isteyen her öğrencinin merak ettiği bir sorundur. Çünkü çoğu eğitimci yada öğretim görevlisi tarafından bu farklar genelde açık bir şekilde anlatılmamaktadır. Benimde üniversite yıllarımda tercih dönemine geldiğimde kafamı karıştıran en çarpıcı problemim buydu. Çünkü mühendislik okullarına puanım yeterken, programcılık okumak benim kafamda daha ağır basıyordu. Tercihim çevremdeki insanlar arasında her ne kadar çok tartışılsa da ben 4 yıllık bir bölüm seçmek yerine gidip 2 yıllık programcılık bölümünü seçtim. Eğrisiyle doğrusuyla bunu konunun içinde olup birincil kişi olarak tecrübe ettim. Bu konumuzda da sizlere “Bilgisayar Programcılığı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri Arasındaki Farkları” tüm çıplaklığıyla anlatacağım.

İçindekiler

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir?

Bilgisayar Programcılığı 2 yıllık bir bölüm olup TYT puanı ile tercih yapmanıza olanak sağlamaktadır. Ağırlıklı olarak programlama dilleri ve veri tabanı tarzı programlamanın tüm gerekliliklerini içeren bilgisayar programları ve donanımı hakkında bilgi vermektedir. Bilgisayar Programcılığı hakkında detaylı bilgiye “Bilgisayar Programcılığı Nedir?” adlı konudan ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir?

Bilgisayar Mühendisliği ise 4 yıllık bir bölüm olup AYT puanı ile tercih yapılmaktadır. Programcılığın aksine mühendislik dersleri olan fizik, matematik derslerine daha ağırlık vermektedir. Genelde tüm sınıflarında 1 yada 2 tane programlama ile alakalı ders bulunmaktadır.

Bilgisayar Programcılığı ve Bilgisayar Mühendisliği Arasındaki Farklar Neler?

Yukarıda da belirttiğim üzere bilgisayar mühendisliği, bilgisayar programcılığına oranla daha çok mühendislik dersleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yani bilgisayar programcılığından farklı olarak daha çok Fizik dersleri ve Matematik dersleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bunların yanında ayrıca birkaç iktisat dersi de vermektedir. Öğrenciyi program yazmaktan çok analitik düşünmeye yönlendirmektedir.

Bilgisayar Programcılığı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinin Avantajları ve Dezavantajları

Çoğu kişinin nezdinde programcı 2 yıllık bölüm mezunu olduğu için daha kötü gibi lanse edilse de gerek eğitimcilerin gerek sektörde yazılım ve bilgisayar üzerine iş yapan firmaların gözünde çoğunlukla programcı daha avantajlıdır. Çünkü ülkemizde kabul görmüş bir söylem vardır; “Mühendislik bölümü işin sunum kısmıysa programcılık işin mutfağıdır.” geçtiğimiz yıllarda bu söylem her ne kadar geçersiz olsa da artık insanlar işe alım yaparken daha çok işi bilen işin içinde olan kişiyi tercih etmeye çalışıyorlar. Zaten yazılım sektörüne, programcılık üzerine iş yapan firmalara baktığımızda çoğu 10 çalışan alacaksa 2’sini mühendis seçiyor 8’ini programcı seçiyor. Mühendislik bölümü mezunları ise genelde imza yetkisi ve diploma avantajıyla sektörde tutunabiliyorlar.

Tabi ki bu konunun yanlış lanse edilmesini istemem. Mühendislik okumayın gibi algılanmasın ama mühendislik bölümüne gidecekseniz sürekli kendinizi geliştirmeyi kendiniz üzerine okuldan bir şey beklemeden koymayı hedeflemeniz gerekir. Çünkü yukarıda da üstüne bastıra bastıra söylediğim gibi ağırlıklı olarak mühendislik dersleri gösterileceği için programlama bilgisi bakımından programcılık öğrencisi kat ve kat sizlerden daha avantajlı olacaktır. Bunun yanında mühendislik öğrencilerininde diploma ve imza avantajlarının olduğunun unutulmaması gerekir; tek başına bir programcı her zaman bir şirket için yetersizdir. Ama tek başına bir mühendis hem kendi işini hem programcının yapacağı bir işi sorunsuz bir şekilde yapabilir. Bu yüzden mühendislik bölümü öğrencileri için işin temelinde kendini geliştirmek yatıyor.

Bilgisayar Programcılığından DGS ile Mühendisliğe Geçen Öğrencinin Diğerlerinden Bir Farkı Var Mıdır?

Rahatlıkla söyleyebiliriz ki genel olarak pek bir fark yoktur. Ama tabi ki ufak farklar olabilir. Örneğin Programcılık okuyan birisi yukarıda belirttiğim programlama üzerine farklı ilave dersler görür bu anlamda avantajı olur, doğrudan mühendislik okuyan ise teorik bazı mühendislik derslerini fazladan almış olacaktır ama bunlar toplam programda pek büyük bir fark oluşturmaz ve ufak sayılabilecek farklardır. Netice olarak ikisi de mühendistir fakat programcılık öğrencisi kendi teknik bilgisiyle diploma olarak olmasa da sektörel bazda ufak ayrıcalıklara sahiptir. Fakat şunu unutmayalım ki her şey kişinin kendinde biter, kim daha çok çalışır kendini daha çok geliştirse her zaman her yerde o daha avantajlı olacaktır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir