Bilgisayar Programcısı Ne Kadar Kazanır? Bilgisayar Programcısı Maaşları

Teknoloji iyisiyle kötüsüyle artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Böyle olunca da büyüğünden küçüğüne, öğretmeninden avukatına çoğu insanımız ister istemez yazılım sektörüyle iç içe olmaya başladı. Bunun yanında çoğu meslek sahibi insansa yazılım ve programlama konularına merak salmaya başladı. Bunun ne kadar iyi ne kadar kötü olduğu tabi ki oldukça tartışılır. Fakat ortada bir gerçek var ki her sektörden insan programlama üzerine gerek şehrindeki özel kurslarla, gerek Udemy gibi platformlardan aldığı kurslarla belli başlı çalışmalara başladı. Tabi durum böyle olunca çoğu programcı olmak isteyenin de mesleğe dışarıdan bakanlarında akıllarında tek bir soru var “Bilgisayar programcısı ne kadar kazanır?” bu yazıda o soru işaretlerini giderip, sizlere programcıların maaşları hakkında bilgiler vereceğiz. O zaman hadi başlayalım!

İçindekiler

Bilgisayar Programcısı Ne Kadar Kazanır?

bilgisayar programcısı ne kadar kazanır

Okulunu yeni bitirmiş olan bir bilgisayar programcısı staj yerinde yada farklı bir yazılım firmasında kendi tecrübe yetkinlikleri dahilinde işe başlayabilir. Yeni mezun çalışanlara meslek içersin de tecrübesiz gözüyle bakılıp genelde “Junior programmer, junior developer” denir. Bu kişilerse okullarında yaptıkları bitirme projeleriyle, staj yaptıkları yerlerden edindikleri bilgilerle, katıldıkları konferanslar ve aldıkları sertifikalarla tecrübe kazanabilirler.

Yeni mezunlar bu şekilde eğitim yıllarını dolu dolu geçirerek eğer iyi bir CV verebilir, kendini de ispatlarlarsa ortalama ₺3000 maaş ile işe başlayabilirler. Fakat yazılım sektöründe maaşlar tabi ki bununla sınırlı değildir. Yapılan projelere göre de primler alınabilir. Buna bağlı olarak işin büyüklüğü, süresi ve zahmetine bağlı olarak yeni başlayan bir programcı bile dolgun primler alabilirler. Ekstra olarak da büyük projelerde yer aldıkça da firma içi konum yükseleceği ve deneyim kazanılacağı için maaş kısa sürede yukarılara çıkabilir.

Okul Okumadan Programcı Olunabilir Mi?

Bundan 15-20 yıl öncesine gittiğimizde sizde çok rahatlıkla fark edeceksinizdir ki çoğu programcı bu konu hakkında hiç eğitim almamış insanlardı. Çoğu kendi bulduğu kaynaklardan kendini geliştirmeyi başarmış kişilerdi. İnternet programcılığı ve bilgisayar programcılığı sektörünün geçmişine baktığımızda bu şekilde okul ve eğitim olanağı hiçbir dönemde bu kadar fazla değildi.

Tabi ki durum şuanda geçmişe oranla çok daha farklı.. Aslına bakarsanız o zamana kıyasla hepimizin her açıdan daha avantajlı olduğumuzu söyleyebiliriz. Günümüzde her türlü kaynağa erişimimiz geçmişe oranla çok daha kolay. Durum böyle olunca da tahmin edebileceğiniz gibi herhangi bir okul okumadan gayet bir programcı olmakta çok kolay.

Diplomalı Programcı Mı? Diplomasız Programcı Mı?

Bu sorunun cevabı aslında çok basit, tecrübeli programcı…

İçinizden belki karşı çıkacaklar olacaktır fakat ne yazık ki önlisans diplomasının nerede çalışırsanız çalışın çalışacağınız firmaya hiçbir etkisi olmayacaktır. Bu yüzdendir ki programcılıkta her zaman temel prensip gelişen dünyaya ayak uydurup sürekli öğrenmek sürekli gelişmektir.

Bir Programcının Maksimum Maaşı Ne Kadar Olabilir?

Yazılım dünyası şanslısınız ki hiçbir mesleğe uzaktan yakından benzemez. Örnek veriyorum bir İstatistik bölümü mezunu iş hayatına yeni atıldığında ₺3000 maaş ile başlıyorsa genelde 10 yıl sonrada alacağı maaş bu şekilde olur; ekstrem bir durum olmazsa en fazla ₺5000 görebilir. Fakat bilgisayar programcılığında iş tamamen farklıdır. Asgari ücrete çalışan programcı olduğu gibi Cumhurbaşkanından daha fazla maaş alan programcılar da vardır. Türkiye’de her ne kadar bu tarz insanların sayısı az olsa da donanımlı ve kariyer sahibi bir programcı ₺60000-₺70000’ye varan maaşlara çalışabilir.

Bunların yanında yukarıda dediğimiz proje mantığı olduğu için bireysel yapılacak işlerde projelerde kazançlar milyon dolarlara çıkabilir. Örnek vermek gerekirse bende bilgisayar programcılığı mezunuyum. Aynı dönem mezun olduğum arkadaşlarımdan 3 tanesinin yaptığı bitirme projesi Uluslararası Fuar’da 3 milyon dolardan satışa sunuldu. Bu gibi örnekler bizim sektörde dediğim gibi oldukça fazla.

Diyeceğim o ki böyle bir hedefiniz varsa peşinden gidin; programcılık pastası diğer sektörlere oranla çok büyük bir pastadır. Herkes bu pastadan payına düşeni alır…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir