Yüksekokul ile Fakülte Arasındaki Farklar Neler? Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler!

Tercih dönemine geldiğimizde çoğu öğrenci tarafından üniversiteler hakkında bazı konular tam anlaşılamamaktadır. Durum böyle olduğundaysa öğrenciler yaptıkları tercihler sonrası pişman olabilmektedir. Bu yazımızda da yine bu tarz anlaşılamayan bir konuya değineceğiz. Yüksekokul ile fakülte arasındaki farklar hakkında bilgi verdiğimiz yazımıza hazırsanız geçelim.

İçindekiler

Fakülteler Nasıl Ders İşlerler?

Üniversitelere bağlı olan fakülteler, öğrencilere akademik ve teorik eğitim verir. Teorik olarak ders işleyişleri bu kurumlarda devam eder. Derslerin zamana yayılmasıyla birlikte öğrencilere kapsamlı bir müfredat uygulanır. Fakültelerde uygulamaya yönelik dersler oldukça kısıtlıdır. Bu kurumlarda genellikle öğrenciler stajlara yönlendirilir. Üniversiteler stajları genellikle son sene uygular. Fakültelerde okumanın öğrenciler açısından bazı dezavantajları olabilir. Özellikle çalışma sahasından uzak bir şekilde okunduğu için öğrencilerin el pratiği yeterince gelişmemiş olabilir. Bu nedenle daha sonra iş hayatına atıldığında öğrenciler bazı durumlarda işlemleri baştan öğrenmek durumunda kalabilirler.

Yüksekokullar Nasıl Ders İşlerler?

Yüksekokullarda fakültelere oranla daha fazla pratik eğitimi bulabilmek mümkündür. Bu konuda öğrencilere sunulan staj programları ve uygulamalı eğitimler daha yoğun bir şekilde geçmetedir. Öğrencilere daha fazla uygulamalı eğitim sunulduğu için kendi mesleklerinde bolca el becerisi kazanmaları mümkündür. Bu kurumlarda teorik anlamda fakültelerden eksik yanı yoktur. Teorik olan kısımlar öğrencilere verilir fakat uygulamalı eğitimler daha yoğun olarak verilir.

Yüksekokul ile Fakülte Arasındaki Farklar?

Yüksekokul ile Fakülte Arasındaki Farklar

Günümüzde yüksekokul üniversitelere bağlı bir şekilde 4 yıl boyunca lisans eğitimi vermektedir. Yüksekokulların fakültelerden en önemli farkı uygulamalı olmasıdır. Uygulamalı eğitimin yüksekokullarda daha yoğun olduğu söylenebilir. Fakültelerse üniversitelere bağlı bir şekilde 4 yıl boyunca lisans eğitimi veren kurumlardır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Spor Bilimleri fakültesi bunlara örnek olarak verilebilir. Yüksekokullarda genel itibariyle öğrencilere mesleğe yönelik çalışmalar ve dersler verilir. Öğrencilerin iş hayatına yönlendirilmesi için gereken müfredat planlaması uygulanır. Fakültelerde uygulamalı eğitim yerine öğrencilere daha yoğun bir şekilde akademik anlamda eğitim verilmektedir. Fakülte ve yüksekokullar arasında çok fazla fark bulunmamaktadır. Aynı öğretim görevlileri dahi iki kurum arasında derslere girebilir. Fakültelerle yüksekokullar arasında diploma anlamında da herhangi bir fark bulunmamaktadır. Özellikle ikisi arasında bir tercih yapacak olan öğrencilerin bazı kıstasları bilmesi gerekir. Üniversitelerde akademik olarak kariyer yapma peşinde olacak olan öğrenciler fakülteleri tercih edebilir. Ancak sektörel açıdan çalışma sahalarında pratiklik kazanmak için yüksekokullar tercih edilebilir. Öğrenciler kendi kariyerlerine yön vermek için bu kıstasları ele alarak ilgili kurumlara müracaat etmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir