Doğada Mahsur Kalmak: Ateş Yakma Teknikleri!

Doğada mahsur kalsak ne kadar süre yaşayabiliriz? Yaşamak için gerekli şeyleri yapabilecek bilgiye sahip miyiz? Ateş yakıp ısınabilir miyiz veya bir şeyler pişirebilir miyiz ya da hangi bitkileri yiyebiliriz, neler zehirlidir?

Bu tarz sorulara cevap veremiyorsak doğada yaşama şansımız çok azdır. Başlattığımız bu seride doğada mahsur kaldığımızda neler yapabiliriz onları anlatacağız. O zaman en önemlileri olan ateş yakmakla başlayalım.

İçindekiler

ATEŞ YAKMA TEKNİKLERİ

Tabii ki bulunduğumuz çevrede neler varsa oradan bulabildiklerimizle ateş yakmaya çalışacağız; bunun için birçok yöntem vardır.

Gündüz vakti ise;

Poşetle Ateş Nasıl Yakılır

Poşet veya benzeri bir şeyle birlikte ortamda su bulunuyor ise ; poşete bir miktar suyu koyacaksınız ve suyu uç kısımda biriktirecek şekilde tutacaksınız. Eğer gündüz ise çok şanslısınız. Merceğiniz hazır demektir. Odakladığı bölgeyi çalılarınıza denk getirerek yakabilirsiniz.

Ya da aynı şekilde bir cam kırığı bulursanız da bunu deneyebilirsiniz.

Eğer ortamda sakız kabı gibi alüminyum kaplı bir kağıt ve pil bulabilirseniz ateş yakmanız inanılmaz kolay olacaktır. Fener ve cep telefonlarındaki piller aklınızda bulunsun.

Pille ateş yakmak

Ve gelelim en klasik yönteme;

Bir miktar kuru dal ve yaprak ayarlayın. İlk başta yaklaşık 30 cm uzunluğunda kuru bir dal yeterli olacaktır.Önce dalın dışındaki kabuğunu sıyırmalısınız. Duruma göre daldan da bir miktar kesebilirsiniz. Bunun dışında bir miktar da kav ihtiyacı duyabilirsiniz. Kibritlerin de ana maddesi olan kav, doğayı biraz tanıyanların kolaylıkla bulabileceği bir maddedir. Doğada yetişen bir mantar türünden elde edilir ve mantarın kuruması sonucu oluşan süngerimsi yapısıyla çabuk tutuşma özelliği ile bilinir.

Yayla Ateş Yakma

Kuru bir ortamda, önceden hazırladığınız kuru dal parçasının soyduğunuz bölgesine, yine kuru olduğundan emin olduğunuz kavı ileri geri nispeten hızlı bir şekilde sürtmelisiniz. Bu işlemi kıvılcım çıkana kadar devam ettirmelisiniz. Elinizdeki dalın hafiften tutuşmaya ve duman çıkarmaya başladığını görünce, yine önceden hazırladığınız kuru yaprakların arasına yerleştirmeli ve rüzgârın yönünden de yararlanarak bu yaprakların tutuşmasını beklemelisiniz. Her şeyi doğru yaptığınızdan eminseniz, ateşin kontrolünü rahatça elinizde tutabilirsiniz.

Odun Dizilimi Nasıl Olmalı?

Bu yöntemleri denerken çalıları, odunları nasıl bir düzene sokacağız peki?

Bunun içinde de klasik 3 tip vardır.Eğer yeni isek bu işlerde genelde piramit tipi kullanılması öneriliyor.

Ateş Yakma Teknikleri

Yaktığınız ateşten uzun süre faydalanmak veya ateşi taşımak istiyorsanız da kav mantarını kullanabilirsiniz.

Unutmayın ki bu tür pratik fakat bilgi gerektiren ufak teknikler her ne kadar basit görünse de, doğada hayat kurtarıcı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir